Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за

...
Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за
Коментари Харесай

Съдов хирург: Преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират

Съдовите затруднения се оказаха водещи, както за заболеваемост, по този начин и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират главно от проблеми със сърдечно-съдовата система. Това каза пред БНР проф. Веселин Петров Петров - шеф на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ " Света Марина ".

Най-тежките затруднения, с които се сблъскваме при тези пациени, са множеството тромбози. Особенво значими са тромбозите на артериите и на вените, на долните крака.

Но това, което е особено за тях е, че дори след леченение те не престават да развиват нови и нови съдови затруднения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се провокират от вируса и може даже да се стигне нерядко и до смъртен излаз ", съобщи проф. Веселин Петров.

Пациентите със сърдечно-съдови болести са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле следен.

Но рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем. Може даже след лекуване - оперативно или консервативно, те отново да запушат тробм, тъй като кръвта е придобила дарба за доста бързо кръвосъсирване. Това е поради измененията в кръвта, в резултат на превозване на болестта. Затова антикуаголантното лекуване се ползва година след преболедуване ", акцентира проф. Петров.

Проф. Петров беше безапелационен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болничното заведение. Идват за съвещания след ваксина с изтръпнали крака, само че след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за образец експертът.

" Напротив, постъпват в болничното заведение неимунизирани. Единици са тези, с отчасти имунизиране, с една доза, с недовършен цикъл на имунизация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с голям брой болести - хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно.

По тази причина си изяснявам и високият % смъртност у нас - нездравословният метод на живот на българина като цяло ", разаказа още съдовият хирург.

" Моето персонално мнение е, че преболедувалите пациенти не би трябвало да се имунизират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на имунизацията.

Тялото се е срещнало един път с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, по този начин както е при другите болести. Затова и серификатът за антитела е добра мярка.

А хората не желаят да се имунизират, тъй като ги е боязън и защото много се преекспонира тематиката.

Не беше нужно толкоз много да се насажда на хората какво да правят - по тази причина те вършат тъкмо противоположното. Това, което преобръща мнението на хората " за " или " срещу " имунизациите е болестта - тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка желае ли да живее или не. Моите сътрудници и аз сме всички имунизирани. Аз съм и с бустерна доза ", сподели проф. Петров.

" Смятам, че в случай че ще се въвежда зелен документ само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни институции единствено, няма смисъл.  Ако се вкарва -  той трябва да е наложителен за цялата страна.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание единствено или в болничното заведение, не пита имаш ли подправен документ, за него няма прегради - това не могат, а би трябвало да схванат хората.

Затова, съгласно мен давам шестица на най-хубавото оръжие измислено сега - и това са имунизациите. Няма нищо ужасно.

Също съм с доста положителни първи усещания от новия министър на здравеопазвавето проф. Асена Сербезова - с доста съответни първи стъпки и изявления - мисля, че ще вземе верните решения, само че ще види много напън. Първите й мерки трябва да са в посока внезапно увеличение на % на имунизираните, по този начин ще избегнем последваща вълна ", заключи проф. Петров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР